Historie

Werken combineren met ontspanning

Nederland zette na de oorlog de schouders eronder en legde al werkend een stevige basis voor haar economie. De 60-er jaren worden getypeerd door een grote sociale ontwikkeling. Het ging de mensen steeds beter. Naast werken kwam er ook tijd voor genieten. Het verenigingsleven in dorp en stad stond echter nog in de kinderschoenen. De behoefte bij arbeiders aan ontspanning werd groter. Personeelsverenigingen schoten als paddenstoelen uit de grond. Door bijdragen van de werkgever en de eigen contributie konden werknemers deelnemen aan allerlei activiteiten. Bedrijven zagen in dat door deze ontwikkeling de arbeidsmotivatie kon toenemen wat een grotere bedrijfsbinding gaf. In een tijd dat de meeste bedrijven schreeuwend behoefte hadden aan mensen gaf een hoge binding meer zekerheid op het vasthouden van werknemers.

PCCF

In het toenmalige bedrijf ‘Coöperatieve Condensfabriek FRIESLAND’ staken een aantal medewerkers de koppen bij elkaar om een personeelsvereniging op te richten. De directie juichte het plan toe en al snel was de PCCF een feit. De naam PCCF was een logische vondst. Door de jaren heen veroverde de PCCF zich een vaste positie bij de werknemers. Veruit de meeste van hen werden lid, zelfs als er weinig werd deelgenomen aan de activiteiten. Lid zijn van de PCCF ‘hoorde er gewoon bij’. Dit zorgde ervoor dat de PCCF een grote vereniging werd. Met eigen statuten en notarieel vastgelegd was de PCCF een onafhankelijke vereniging die haar inkomsten uit twee bronnen verwierf: de contributie van de leden en de verdubbeling daarvan door de directie. Hierdoor werd het mogelijk vele activiteiten te ontplooien. De PCCF bestaat nog steeds en onder diezelfde naam, ondanks vele fusies die het bedrijf sindsdien heeft meegemaakt. Niet uit een nostalgische hang naar vroeger, maar om een ingeburgerd begrip (een ‘sterk ‘ merk zullen de commerciëlen onder ons zeggen) en al die medewerkers die in bestuur en commissies de vereniging groot hebben gemaakt, te eren.

Verleggen van aandacht

In de eerste decennia van onze geschiedenis ontstaan veel commissies die voor de PCCF wekelijkse en maandelijkse activiteiten organiseren. In kantine Noord zie je ‘s avonds naast de pauze nemende werknemer collega ‘s ook anders bezig: badmintonners of tafeltennissers bijvoorbeeld. In de biljartzaal wordt niet alleen gebiljart maar ook geschoten (niet tegelijk!). De bowlingbaan in Leeuwarden wordt heel geregeld bezocht en op de tennisbanen wappert de Friesche Vlag (op bezwete T-shirts). Vanaf de 90-er jaren zorgt een intussen bloeiend dorps- en stadsverenigingsleven ervoor dat veel leden hun behoefte dichter bij de deur kunnen botvieren. Het bedrijf krimpt in aantal medewerkers, dus ook de vereniging. Al deze oorzaken zorgen ervoor dat de behoefte aan activiteiten zich van wekelijkse naar meer eenmalige en jaarlijkse activiteiten verplaatst. PCCF commissies leggen één voor één het loodje i.v.m. te weinig deelnemers. Op zich jammer maar de vereniging past zich aan aan de veranderingen qua behoeften van haar leden. Het bestuur vult het gat met activiteiten die op adhoc basis worden georganiseerd. Er ontstaan ook ‘exotischer ‘ activiteiten. De stedentrip en de wintersportreis kennen intussen de vaste liefhebbers. Zelfs een modeshow is ooit georganiseerd, met leden als model, lang voordat iemand ‘how to be a supermodel ‘ organiseerde deden wij het al!
Elders op deze website krijgt u een indruk wat op dit moment op de rol staat… Hou dit goed in de gaten, regelmatig wordt een nieuwe activiteit er aan toegevoegd.

Toekomst

De vereniging heeft zich steeds aangepast aan de eisen van het moment. De samenleving (waar bedrijf en vereniging deel van uitmaken) is nooit stabiel en blijft voortdurend veranderen. Het blijft belangrijk dat de PCCF meegroeit met ontwikkelingen binnen en buiten het bedrijf. Juist daardoor is de vereniging nog steeds bloeiend en trekt zij vele leden naar de activiteiten. Zolang dat het geval is, blijft de PCCF springlevend